Kanuni Ve Osmanlı Ordusunu Sırtlayan Tarihi Köprü Yok Olmak Üzere!

Denizli’nin Çivril İlçesi, Çıtak Mahallesi, Kavakköy’de bulunan Osmanlı Padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman’ın 1522 yılında Rodos Seferine giderken kullandığı ve ordusunu üzerinden geçirdiği rivayet edilen tarihi Çıtak Köprüsü.

Büyük Menderes Nehri üzerinde bulunan ve antik dönemde Peltai -Apameia yol güzergâhına yapılan, Selçuklu döneminde onarım yapılan ve daha sonra 1807 yılında Osmanlı tarafından ve 1976 yılında Türkiye Cumhuriyeti tarafından yeniden tadilatı gerçekleştirilen tarihe tanıklık etmiş ancak kitabesi günümüze kadar ulaşamayan taş köprü.

Köprü 62.10 metre uzunluğunda, 3.50 metre enindedir. Dört gözlü olan köprünün kemerleri oldukça basıktır. Yapımında düzgün kesme taş kullanılmıştır. Tampon duvarları kireç harçlı, moloz taşla örülmüştür. Köprünün selyaranları yıpranmış ve yıkılmıştır. Ayrıca korkuluklarından da günümüze herhangi bir iz kalmamıştır. Tarihi Taş Köprünün ayak kısımlarında “altın var” dedikodusu sonrası kaçak kazı ve defineciler köprüye büyük zarar vermişlerdir. Tarihe tanıklık eden ve Osmanlı Ordusunu, Padişah Kanuni Sultan Süleyman ile üzerinden Rodos Seferine gitmesini sağlayan taş köprü yeniden ele alınmaz ve restore çalışması yapılmazsa yıkılmak üzere.

Çivril İlçesinin tarihi açısından çok önemli bir yer tutan köprünün çevresi yeşillik alan. Ne yazık ki, bu alanda piknik yapmak isteyen bazı kişilerin geriye bıraktığı pislik kalıntıları ile adeta çöplüğe dönmüş durumda. Tarihi köprünün bakımı ve tadilatı bir an önce yapılamazsa kısa süre sonra geriye bir şey kalmayacağı net bir şekilde görülmekte.

Son 50 yıldır 5 gözlü olan köprünün 1 gözü tamamen yıkılmış durumda. Diğer bir gözü de çökmüş durumda. Çevre halkı her ne kadar kendi aralarında para toplayıp köprüyü tamir ettirmek istese de Koruma Kurulu kararı ile tarihi köprüye dokunmaları bile imkansız. Çevre halkı bu duruma üzüldüğü kadar sitem de etmekte. Bazı vatandaşlar “bir çok yerde okuyoruz görüyoruz. Tarihi köprüler restore ediliyor. Ancak ne yazık ki, bizim köprümüze sıra bir türlü gelmiyor. Köy olarak aramızda para toplayıp yaptıralım dedik, olmaz yapamazsınız dendi.

Çivril İlçesi için bu kadar önemli olan bir tarihi eser göz göre göre yok olup gidiyor. İnanın bu canımızı çok yakıyor. Tarihi emanetlerimize ne zaman sahip çıkacağız” diyerek tepkilerini dile getirdi. Büyük Menderes’in suyunun şu anda az olması köprüyü ayakta tuttuğunu belirten vatandaşlar, sular yükselip akış hızlanırsa köprüyü yıkar ve bir daha geri dönüş olmaz diyerek gelinen son noktayı de net bir şekilde belirttiler.