Yeraltında İki Milyon Yılda Oluşan Cennet!

Kaklık Mağarası, Denizli-Ankara karayolunda Denizli il merkezine 30 km. mesafede, Honaz ilçesi Kaklık Mahallesinde bulunmaktadır. Kaklık Mağarası, bir yeraltı akarsuyunun gözenekli kireçtaşlarını ve sülfürlü kayaları aşındırmasıyla oluşmuştur.

İki milyon yıl önce başlayan bu oluşum, mağaranın tavanı çöktüğünde keşfedilmiş ve 2002 yılında halka açılmıştır. Şekil olarak obruk elişim özelliği gösteren mağaranın içinde büyük bir traverten kitlesi vardır. Travertenler mağaranın hemen yakının da bulunan Kokarhamam Pınarı (Haydarbaba Pınarı) sularının mağaraya şelaleler yaparak akması sonucu oluşmuştur. Basamaklar halinde havuzlardan oluşan travertenlerin gelişimleri hala devam etmektedir. Ayrıca mağaranın kuzey duvarından küçük şelaleler şeklinde sızan sular da, yer yer duvar travertenleri oluşturmaktadır. Daire şekilli geniş bir ağzı olan Kaklık Mağarası’nın büyük bir bölümü güneş ışınları almaktadır. Bu nedenle mağara duvarlarında yosun ve küçük sarmaşıklar gelişmiştir.

Gün içinde yeşilin değişik tonlarında renkler alan bitkiler, mağaraya son derece ilginç özellikler katmaktadır. Mağara içerisinde bol miktarda termal su bulunmaktadır. Yılın her mevsimi 24 derece sabit sıcaklıkta olan berrak, renksiz ve kükürt kokulu bu termal su varlığının, antik çağlardan bu zamana bazı cilt rahatsızlıklarına da iyi geldiği bilinmektedir.

Kaklık Mağarası bugün bir doğal koruma alanıdır. Uzunluğu 190 metre olan mağaraya ahşap bir merdivenle inilir. İçeri girdiğinizde, daire şeklinde bir yol oluşturan tahta platformlar, sizi travertenlerin çevresinde dolaştırıp girişe geri götürür. Honaz Belediye Başkanı Yüksel Kepenek, göreve geldiği ilk andan itibaren Kaklık Mağarası’nın yeniden düzenlenmesi, yerli ve yabancı turizme kazandırılması ve tanıtımı için yoğun çaba sarfetmiş, eski bakımsız halini ortadan kaldırarak, tertemiz ve ilgi çekici bir hale getirmiştir.

Düden-kaynak, çöküntü obruğu konumlu aktif bir mağara olan “Kaklık Mağarası”nın çevresi; Mesozoik kireçtaşları, Eeosen marn, kil, kumtaşı ve konglomeraları, miyosen-pliyosen yaşlı kil, kum, Marn ve kalkerler ile kuveternere ait traverten ve alüvyonlardan meydana gelmiştir. Kaklık Mağarasının içinden ve yakınında yüzeyden çıkan termal kaynakların hidrojeokimyasal özellikleri…

Görünüş Berrak PH 6.85

Renk Renksiz Toplam Sertlik (FS ) 116.9

Koku Kükürt Kokusu Klorür (mg/lt) 31.6

Tat – Amonyak Yok

Tortu Yok Organik Maddeler için

Nifrit Yok Sarfedilen Oksijen (mg/lt) 0.7

Aktif Klor (mg/lt) Yok Kalsiyum (mg/lt) 286.17 Magnezyum (mg/lt) 110.62